Aina Merethe

IMG_7367

Aina Merethe Scheerhoorn

Aina is een ervaren danslerares, performer en choreografe, met roots van realistisch en fysiek theater. Ze onderhoudt een privépraktijk die werkt met manuele therapie en is al meer dan 25 jaar gepassioneerd door de Egyptische Oriëntaalse dans. Haar Somatic BellyDance-aanpak helpt de studenten hun persoonlijke sterke punten te ontdekken, vrij te handelen binnen de regels van de dans en hun eigen stijl te ontwikkelen.

Gecertificeerd voor:

 • VMI Somatic Movement Educator & Bodywork Practitioner (Patricia Bardi Courses, Amsterdam).
 • Specialty Teacher for Oriental / Middle Eastern Dance & Egyptian Folklore (ICODAC, Brussels).
 • Medical Basic knowledge (A plus education, Groningen/ Sonnevelt, Zaltbommel).

Geregistreerde professional bij:

 • International Somatic Movement Education & Therapy Association – ISMETA.
 • International Dance Council – CID-UNESCO.


Aina biedt een veilige omgeving om eventuele weerstanden te overwinnen en eigen kracht te ontdekken en versterken.
Haar unieke kwaliteit is de somatische benadering op de bewegingen van de traditionele Oosterse dans. Haar lessen zijn een intensieve fysieke verkenning waar het lichaamseigen fysieke-perceptuele-emotioneel bewustzijn wordt gestimuleerd en geactiveerd. De lessen worden gegeven in de geest van zelf-ontdekking en zelf-reflectie waardoor lichaam en geest worden verbonden. De ademhaling en het effect hiervan op de dansbewegingen is belangrijk. Improvisatie-oefeningen op verschillende muziekstijlen zowel als choreografieën leren komt aan de orde maar ook het creatieve proces is van belang. Aina haar aanpak helpt de leerlingen om hun persoonlijke sterke punten te ontdekken, vrij te handelen binnen de regels van de dans, en een eigen stijl te ontwikkelen. Ze doceert met individuele aandacht en moedigt haar studenten aan om meer plezier en vrijheid in het dansen te hebben. Haar denkrichting is: Hoe beter je je bewegingen kan voelen hoe meer je de dans beheerst. Hoe meer je je durft te laten gaan, hoe meer plezier en vrijheid je beleeft aan het dansen; in je eentje, met anderen samen of voor een publiek.


Opleidingen

 • Medische Basiskennis op HBO-niveau (PLATO-normen 25 ECTS). Opleiding gevolgd bij A plus Opleidingen te Groningen, diploma gehaald bij Sonnevelt Opleidingen (Opleiders voor vitaal leven) te Zaltbommel 2017.
 • Organ Rebalancing: Advanced Practitioner Training Program 
for natural health practitioners & manual therapists with Patricia Bardi – Amsterdam. The Netherlands – 
BATC and ISMETA Approved Training Program 2014.
 • Anatomy Trains ™ AT1 & AT2 voor handmatige- en bewegings-therapeuten met Michael Watson & Fascial Release for Structural Balance (FRSB) (thorax, nek en schouders) met Simone Lindner. Certificering Anatomy Trains ™ AT1 & AT2 en Fascial Release for Structural Balance (FRSB) door Incitus 2013.
 • Specialty Teacher for Oriental/ Middle Eastern Dance and Egyptian Folklore: Aina volgde vanaf 2007 tot 2009 de twee jarige opleiding ‘International Teacher Training Course’ bij ICODAC asbl International Center of Oriental Dance Art and Culture met Prof. Dr. Hassan Khalil in Brussel.
 • VMI Somatic Movement Educator & Bodywork Practitioner: Vanaf 2000 tot 2005 volgde Aina de opleiding VMI Somatic Practice Professional Certification Program bij Patricia Bardi te Amsterdam en is daarmee gecertificeerd tot VMI (Voice Movement Integration & Vital Movement Integration) Somatic Movement Educator & Bodywork Practitioner. Aina heeft in 2007/2008 geassisteerd in deze opleiding. (This program is professionally accredited by the KTNO as a full HBO college level training as natural health practitioner licensed by the BATC for health insurance coverage and continues to be accredited by ISMETA – International Somatic Movement Education & Therapy Association as registered somatic movement therapist/educators. The program has been audited & approved by the CRKBO as a European professional educational program).
 • Nieuwe Dans: Vanaf 1995 tot 2003 heeft Aina zich verdiept in de Nieuwe Dans bij de docent Gabi Bartl in Groningen.
 • Egyptische Oriëntaalse BuikDans: Sinds 1993 heeft Aina intensief getraind met diverse prominente binnen- en buitenlandse docenten o.a. Suraya Hilal, Marie Al Fajr & Mirjam van Huffelen waardoor ze in contact kwam met Hilal Dance; een dansvorm die is geworteld in de Arabische en Egyptische esthetiek. Andere danseressen en leraren die haar inspireren zijn onder meer Fifi Abdo, Souher Zaki, Dina, Aziza en Sharazad. Aina maakte zich diverse stijlen eigen: Baladi: De stadse volksdans, ook wel de Egyptische Blues genoemd. Deze dans ontstond aan het begin van de twintigste eeuw, is zeer expressief en wordt meestal als geïmproviseerde solodans opgevoerd. Sharqi: Raqs el Hawanim, letterlijk de ‘dans van de dames’, is de klassieke cabaretdans of ‘filmdans’ die werd gedanst in de Egyptische films van de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw. Sha’abi, Ghawazee en Sa’idi: De dans van het platteland. Deze vrolijke, vurige en aardse dansvorm stamt van de Fellahin, de boerenbevolking, en de Ghawazi’s, de zigeuners. De Sa’idi symboliseert de gevechtsdans met stokken uit de streek tussen Luxor en Assuan. De vrouwen hebben deze aardse en tegelijk luchtige dans overgenomen.
 • Theater: Behalve in de genoemde dansvormen heeft Aina van 1987-1988 in Oslo een theateropleiding in de Methode van Stanislavsky gevolgd, … & intensief getraind in verband met toneel gezelschappen, cursussen en workshops in de jaren erna.